Boomziekten

Vrijwel elke boom kan aangetast worden door schimmels, bacteriën en insecten, wij helpen u te achterhalen om welke aantasting het gaat.

reuzenzwamMeripilus giganteus

Kenmerken

parasitaire houtschimmel met grote (reuzen) vruchtlichamen die tot een meter doorsnede kunnen hebben. De vruchtlichamen zijn vanaf de zomer tot aan de vorst zichtbaar en staan rond de stamvoet van de boom. In sommige gevallen komen de zwammen uit de stam. De reuzenzwam zorgt voor rot in de wortels. In relatief korte tijd kunnen grote delen van het wortelgestel wegrotten. De rotting begint aan onderzijde van de wortel.

Mogelijke gevolgen

De reuzenzwam veroorzaakt rot in de wortels. In relatief korte tijd kunnen grote delen van het wortelgestel wegrotten. De rotting begint aan onderzijde van de wortel. De boom wordt instabiel en is er sprake van een verhoogde kans op windworp. Bij een gevorderde aantasting gaat soms de conditie van de boom sterk achteruit.

Bestrijding

Geen bestrijding mogelijk. Wanneer een boom eenmaal aangetast is, is het een onomkeerbaar proces. Wortelschade kan voorkomen worden door grondwaterverlaging.