Boomziekten

Vrijwel elke boom kan aangetast worden door schimmels, bacteriën en insecten, wij helpen u te achterhalen om welke aantasting het gaat.

paardenkastanjemineermotCameraria ohridella

Kenmerken

De eieren van de kastanjemineermot worden door de vlinder op het blad gelegd. Na enkele weken komen deze uit. De larven vreten het bladmoes op waardoor de kenmerkende mijnen in het blad ontstaan. De mijnen zijn bruin verdorde vlekken in het blad, doordat er meerdere mijnen in een blad zitten verkleurt het gehele blad en valt af.

Mogelijke gevolgen

De aantasting begint vanaf juni aan de onderzijde van de kroon. De vlinder kan meerdere keren per jaar eitjes leggen waardoor de aantasting zich uiteindelijk over de gehele kroon verspreidt. Bij een zware aantasting kan de paardenkastanje zijn blad al in de zomer kwijt raken. Wanneer een paardenkastanje jaar na jaar zwaar wordt aangetast treedt verzwakking op.

Bestrijding

Om de paardenkastanjemineermot te bestrijden of te verminderen wordt geadviseerd om in de herfst het afgevallen blad te verwijderen. De poppen overwinteren namelijk in het blad onder de boom.