Boomziekten

Vrijwel elke boom kan aangetast worden door schimmels, bacteriën en insecten, wij helpen u te achterhalen om welke aantasting het gaat.

kastanjebloedingsziektePseudomonas syringae

Kenmerken

De kastanjebloedingsziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die de bast infecteert. Hierdoor verschijnen kleine roodbruine vlekken op de bast waaruit vloeistof kan druppelen. Deze vloeistof verspreidt zich over stam en takken en geeft zwarte vlekken. Het bastweefsel wordt aangetast waardoor scheuren in de bast ontstaan. De boom probeert de ontstane wonden te overgroeien.

Mogelijke gevolgen

Bij zwaar aangetaste bomen valt de conditie sterk terug en deze zullen uiteindelijk afsterven. Verzwakte exemplaren worden vaak door honingzwam, fluweelpootje of oesterzwam geïnfecteerd. Kastanjebomen met een goede conditie hoeven niet dood te gaan aan een infectie en kunnen soms ook beter worden. Kastanjes met een goede conditie kunnen herstellen van de infectie.

Bestrijding

Bestrijding van de ziekte is erg gecompliceerd. Er wordt inmiddels geëxperimenteerd met een recent ontwikkelde warmtebehandeling, waardoor de bacterie afsterft.