Boomziekten

Vrijwel elke boom kan aangetast worden door schimmels, bacteriën en insecten, wij helpen u te achterhalen om welke aantasting het gaat.

eikenspintkeverScolytus intricatus

Kenmerken

De eikenspintkever vreet een horizontale (moeder)gang in het levende hout van een vaak verzwakte jonge eik. In deze gang worden de eitjes gelegd. Na het uitkomen van de eitjes vreten de larven haaks op de moedergang een nieuwe gang. Aan het eind van deze gang verpoppen de larven zich. De uitgekomen kever vreet zich vervolgens uit de boom.

Mogelijke gevolgen

Bij een zware aantasting kan een jonge eik als het ware geringd worden door de horizontale gangen. Bij een geringde boom is er geen sapstroom meer mogelijk tussen de kroon en de wortels met als gevolg dat de boom afsterft.

Bestrijding

Omdat vooral jonge aanplant aangetast wordt, is goede nazorg na het planten essentieel. Goede nazorg zorgt voor het snel aanslaan van de eiken. Hiermee neemt de kans op een aantasting door de eikenspintkever af.(Niet alleen nazorg, kwaliteit kluit/plantmateriaal/groeiplaats/oudere bomen met verplantshock/jonge aanplant tussen oude aangetaste exemplaren)