Boomsoorten

Bomenbieb is de online bomengids met uitgebreide informatie en unieke foto's van een groot aantal Nederlandse boomsoorten.

zwarte berkBetula nigra

Kenmerken

De zwarte berk is een karakteristieke boom met een zeer losse kroon. De lange twijgen hangen in sierlijke bogen naar beneden. Heeft een grillige groeiwijze en vormt zelden een doorgaande stam. De jonge berk heeft een afbladderende roze beige bast, bij een oudere boom wordt de bast bruinzwart. De twijgen zijn roodbruin met opvallende lichte lenticellen. Deze berk heeft een opvallend dubbelgezaagde bladrand.

Mogelijke toepassingen

Een zeer landschappelijke boom die zeer oppervlakkig wortelt en geschikt is voor grotere groene ruimten. Parken en pleinen maar ook in een grote tuin komt hij goed tot zijn recht. Deze boom heeft een voorkeur voor een zure tot neutrale vochtige bodem. Deze boom verdraagt een zekere mate van luchtverontreiniging en kan tegen wind.

Advies over snoeien

Een berk is één van de soorten die bloeden als ze op het verkeerde moment gesnoeid worden. De boom alleen in de zomer of herfst snoeien om bloeden te voorkomen. Heeft geen speciale snoei nodig.

Mogelijke ziektes

De zwarte berk heeft minder last van bladluis dan andere berkensoorten. Verder zijn er weinig aantastingen die specifiek voor de zwarte berk gelden.