Boomsoorten

Bomenbieb is de online bomengids met uitgebreide informatie en unieke foto's van een groot aantal Nederlandse boomsoorten.

zilveresdoornAcer saccharinum

Kenmerken

De zilveresdoorn is een snelgroeiende boom die een brede waaiervormige kroon ontwikkelt. De boom heeft vijflobbig, diep ingesneden blad waarvan de onderzijde wit is. De twijgen zijn dun en flexibel met opvallende rode, kruislings tegenoverstaande knoppen.

Mogelijke toepassingen

Het is een boom die weinig eisen stelt aan de groeiplaats. De boom gedijt zowel op natte als droge gronden en verharding wordt goed verdragen. De zilveresdoorn wordt om deze reden veel toegepast als straat- of laanboom. De brede kroon vraagt wel veel ruimte.

Advies over snoeien

Op latere leeftijd kan deze prachtige boom last krijgen van takbreuk, zware takken gaan afhangen en breken dan gemakkelijk uit. Dit komt vaak voor in combinatie met kernrot in de takken. Breukgevaarlijke takken kunnen het beste tijdig uit de kroon gesnoeid worden.

Mogelijke ziektes

Zoals veel bomen kan ook deze zilveresdoorn aangetast worden door bladluis met honingdauw tot gevolg. Oudere bomen hebben soms last van kernrot in stam en takken.