Boomsoorten

Bomenbieb is de online bomengids met uitgebreide informatie en unieke foto's van een groot aantal Nederlandse boomsoorten.

Zachte berkBetula pubescens

Kenmerken

Deze boom laat zich het best omschrijven als grillig, onregelmatig. Zowel in de stam als in de dunne takken als in de bladeren. Bij jonge bomen is de stam nog bruin, later wit. Bij oude bomen krijgen de stammen donkere diepgegroefde delen. Deze blijft toch zacht. De roodbruine twijgen zijn zacht behaard, evenals de jonge bladeren.

Mogelijke toepassingen

Van nature komt deze landschappelijke boom voor op vochtige gronden en verdraagt ook wat venige zure bodems. Hij staat het liefst in de volle grond maar open verharding wordt wel verdragen. De boom wortelt dieper dan de ruwe berk en kan goed tegen wind. De boom is een typische pionier en groeit vaak als eerste op braakliggend terrein. De zachte berk is een waardplant voor vlinders.

Advies over snoeien

Deze berk is één van de soorten die bloeden als ze op het verkeerde moment gesnoeid worden. De boom alleen in de zomer of herfst snoeien om bloeden te voorkomen.

Mogelijke ziektes

Berken in bossen worden veelvuldig aangetast door de berkendoder. Deze parasitaire schimmel zorgt voor houtrot waardoor vaak stambreuk ontstaat. Een andere bekende 'ziekte' is de vorming van heksenbezems in de kroon van de boom. Door een schimmel ontstaan er woekeringen in de takken.