Boomsoorten

Bomenbieb is de online bomengids met uitgebreide informatie en unieke foto's van een groot aantal Nederlandse boomsoorten.

witte paardenkastanjeAesculus hippocastanum

Kenmerken

De kastanje is in het voorjaar gemakkelijk te herkennen aan de uitbundige bloeiwijze. De boom bloeit met grote witte pluimen. In de herfst is de boom te herkennen aan de glanzend bruine kastanjes in hun dikke groene schillen. In tegenstelling tot de tamme kastanjes zijn deze vruchten zijn niet eetbaar.

Mogelijke toepassingen

De kastanje wordt veel toegepast in parken en brede groenstroken maar ook als straatboom. Bij een goed ingerichte groeiplaats kan de boom in de verharding staan. De vruchten kunnen mogelijk problemen veroorzaken. Voor keuze van de plantplaats moet men er rekening mee houden dat de boom een dichte kroon heeft die veel schaduw geeft.

Advies over snoeien

De boom vraagt geen specifieke snoei. Kastanjehout is zacht en vergaat snel, daarom moeten grote snoeiwonden voorkomen worden. Deze groeien niet snel genoeg dicht en zullen inrotten.

Mogelijke ziektes

Een groot probleem bij kastanjes is de aantasting door de kastanjebloedingsziekte. Veel bomen gaan hierdoor dood of raken dermate verzwakt dat ze ziek worden door een secundaire aantasting zoals bijvoorbeeld de honingzwam.