Boomsoorten

Bomenbieb is de online bomengids met uitgebreide informatie en unieke foto's van een groot aantal Nederlandse boomsoorten.

venijnboomTaxus baccata

Kenmerken

De venijnboom is in Nederland bekender onder zijn wetenschappelijke naam taxus. Deze donkergroene boom is goed te herkennen aan de holle rode vruchten aan de boom. Het rode vruchtvlees van deze vruchten is niet giftig, het zaadje dat er in zit wel. Oudere exemplaren krijgen door de typische doorhangende takken een karakteristieke groeivorm.

Mogelijke toepassingen

Taxus wordt voornamelijk toegepast als haag of blokhaag. Solitair groeiende exemplaren zijn toe te passen in parken, brede groenstroken of als landschappelijke beplanting. De taxus verdraagt geen verharding maar op een goed ingerichte groeiplaats kan een taxus eeuwenoud worden.

Advies over snoeien

De taxus reageert goed op snoei waardoor de boom veel als haag wordt toegepast. Ook solitair groeiende exemplaren kunnen goed gesnoeid worden waarna ze weer uitlopen.

Mogelijke ziektes

De taxus is weinig gevoelig voor ziekten of aantastingen, vooral wanneer het een boomvorm betreft. In taxushagen of struiken kan de taxuskever voorkomen die aan de bladrand eet.