Boomsoorten

Bomenbieb is de online bomengids met uitgebreide informatie en unieke foto's van een groot aantal Nederlandse boomsoorten.

tulpenboomLiriodendron tulipifera

Kenmerken

De tulpenboom is een snelgroeiende boom die in Nederland 30 meter hoog kan worden. Het blad heeft een typische vorm waarbij de bladtop ontbreekt, daardoor lijkt het blad op een tulp. In de winter kleurt het blad opvallend geel. Oudere exemplaren zijn indrukwekkende bomen met een grove takstructuur.

Mogelijke toepassingen

Deze boom kan goed toegepast worden in parken en brede groenstroken. Het planten van de boom in de verharding heeft geen voorkeur. De tulpenboom heeft vlezige wortels, het is daarom raadzaam de boom aan te planten met een kluit.

Advies over snoeien

Een goede begeleidingssnoei is bij de tulpenboom van belang. De tulpenboom vormt gemakkelijk plakoksels en dubbele toppen. Wanneer deze in een vroeg stadium worden verwijderd, kan een stabiele kroon gevormd worden.

Mogelijke ziektes

Net zoals veel andere uitheemse bomen is de tulpenboom weinig gevoelig voor ziekten of plagen. De boom kan wel aangetast worden door een parasitaire houtzwam. Het zachte hout van de tulpenboom verrot snel.