Boomsoorten

Bomenbieb is de online bomengids met uitgebreide informatie en unieke foto's van een groot aantal Nederlandse boomsoorten.

rode paardenkastanjeAesculus carnea

Kenmerken

De rode paardenkastanje is een bekende boom met een ronde kroon. Deze blijft kleiner dan van de witte paardenkastanje. Het blad is groot en donker van kleur en hangt vaak wat af. Wij noemen deze boom rode paardenkastanje maar de naam ‘carnea’ verwijst naar vleeskleurig of roze. Er komen niet veel vruchten aan deze kastanje. Deze boom is matig windbestendig.

Mogelijke toepassingen

Het is een makkelijke parkboom, die het overal wel doet. Hij verdraagt verharding en is daarmee ook geschikt als laanboom. Solitair komen ze bijzonder goed tot hun recht. Bijzonder is dat deze boom ook een zekere mate van luchtverontreiniging verdraagt. Het is ook een waardevolle voedselplant voor bijen, vlinders, vogels en kleine zoogdieren.

Advies over snoeien

De paardenkastanje vraagt geen specifieke snoei. Grote snoeiwonden dienen voorkomen te worden omdat kastanjehout een zachte soort is. Grote snoeiwonden groeien moeilijk dicht en kunnen inrotten.

Mogelijke ziektes

De rode paardenkastanje is (erg) gevoelig voor de kastanjebloedingsziekte. Vaak ook in combinatie met bekende winterpaddenstoelen als gewone oesterzwam en het gewoon fluweelpootje. Op de bladeren kan de paardenkastanjemineermot aanwezig zijn.