Boomsoorten

Bomenbieb is de online bomengids met uitgebreide informatie en unieke foto's van een groot aantal Nederlandse boomsoorten.

rode esdoornAcer rubrum

Kenmerken

De rode esdoorn is een massieve boom met een breedronde kroon. Jonge twijgen zijn prachtig roodbruin van kleur en de bladsteel is rood. De bladeren zijn heldergroen en glad met een doffe grijsgroene onderzijde. Opvallend zijn zowel de hangende rode bloemschermen in het vroege voorjaar , als de intens rode herfstkleur. De herfstkleur komt het best tot zijn recht op vochtige, licht zure bodems. Deze boom is matig tot slecht windbestendig

Mogelijke toepassingen

De boom heeft ruimte nodig en is geschikt voor parken, plantsoenen en brede lanen. Deze esdoorn heeft een voorkeur voor vocht maar doet het redelijk onder wat drogere omstandigheden. Op kalkrijke bodems stagneert de groei. Deze boom is een waardevolle voedselplant voor bijen, vlinders, vogels en kleine zoogdieren

Advies over snoeien

De esdoorn is een bloedende boomsoort. Dit houdt in dat de boom alleen in de herfst, vroege winter of in de zomer gesnoeid mag worden. Een ander aandachtspunt bij de esdoorn is de vorming van plakoksels. Door de tegenoverstaande ligging van de knoppen vormt de esdoorn snel plakoksels. In de begeleidingssnoei dient hier rekening mee gehouden te worden.

Mogelijke ziektes

De rode esdoorn heeft weinig last van soortspecifieke aantastingen, maar de boom kan wel last krijgen van voor esdoorn kenmerkende (schimmel)aantastingen.