Boomsoorten

Bomenbieb is de online bomengids met uitgebreide informatie en unieke foto's van een groot aantal Nederlandse boomsoorten.

fijnspar Picea abies

Kenmerken

De fijnspar, onze kerstboom, is een veel voorkomende boomsoort in bossen. Deze is te herkennen aan de horizontale stand van de takken, behalve in het bovenste deel van de kroon, daar zijn de takken omhoog gericht. Op latere leeftijd krijgt de boom meer doorgebogen takken. De naalden staan radiaal rond de tak, de kegels hangen aan de onderzijde van de twijg.

Mogelijke toepassingen

De fijnspar is een echte boom voor het bos en wordt ook veel aangeplant voor houtproductie, bekend onder de naam vurenhout. De fijnspar is natuurlijk bekend als kerstboom in december. Deze wordt steeds meer vervangen door soorten met zachte naalden zoals de Nordmann-spar.

Advies over snoeien

De boom vraagt weinig onderhoud, verdraagt snoei over het algemeen goed en kan makkelijk opgekroond worden wanneer dat nodig is.

Mogelijke ziektes

Een fijnspar in een stedelijke omgeving kan aangetast worden door bladluis maar ook door verschillende houtborende insecten.