Boomsoorten

Bomenbieb is de online bomengids met uitgebreide informatie en unieke foto's van een groot aantal Nederlandse boomsoorten.

Amerikaanse eikQuercus rubra

Kenmerken

De Amerikaanse eik is een breed uitgroeiende boom met zware, horizontale gesteltakken. De boom is eenvoudig te herkennen aan het grote veerlobbige blad met de grof getande bladrand. De Amerikaanse eik heeft spitse bruine knoppen en de jonge twijgen zijn glanzend roodbruin.

Mogelijke toepassingen

Deze eik werd vroeger veel toegepast als boom voor landschappelijke lanen. Voor in het stedelijk gebied en vooral in tuinen wordt deze boom te groot.

Advies over snoeien

De Amerikaanse eik vraagt geen specifieke snoei. Op latere leeftijd vormt de boom wel veel dood hout.De brede kroon heeft overhangende takken die uitzakken en mechanisch overbelast raken.

Mogelijke ziektes

Deze boom heeft in Nederland nauwelijks last van schadelijke insecten. Zo wordt de Amerikaanse eik zelden aangetast door eikenprocessierups. Wel kan deze worden aangetast door diverse houtrotschimmels worden . In vergelijking met de zomereik is de Amerikaanse eik een slechte 'afgrendelaar' waardoor houtrot zich snel kan verspreiden.