Bijzondere bomen

Verspreid door Nederland staan tal van bijzondere bomen. Hier vindt u de verhalen, foto's en locaties van deze levende monumenten.

Adam en EvaLeusden

Bijzonderheden

Deze twee eiken passen in het lijstje met dikste eiken van Nederland. De naam van de bomen is natuurlijk opvallend te noemen. Waar deze precies is ontstaan weet niemand, maar waarschijnlijk heeft het te maken met de groeiwijze en ouderdom van de beide bomen.

Locatie

De bomen staan in een bosje langs de Stoutenburgerlaan in Leusden. De standplaats is achter een gesloten hek, maar vanaf de weg zijn ze goed zichtbaar.

Historie

De leeftijd van Adam en Eva wordt geschat op 300 tot 400 jaar oud. Beide bomen hebben al het nodige aan boomchirurgisch en boomverzorgend werk te verduren gehad. In de jaren '80 zijn de bomen behandeld door een boomchirurg die een waar kunstwerk aan staalankers in Adam heeft verwerkt. Een van de zware zijarmen hangt laag over de grond en is gestut. Beide bomen zijn verankerd met roestvrijstalen kabels in een fundering in de grond om de stabiliteit te kunnen waarborgen.