Boomsoorten

Bomenbieb is de online bomengids met uitgebreide informatie en unieke foto's van een groot aantal Nederlandse boomsoorten.

zoete kersPrunus avium

Kenmerken

De zoete kers die in het voorjaar uitbundig bloeit met witte bloemen in trossen, komt van nature voor in Nederland. De eetbare vruchten zijn rode tot bijna zwarte kersen die aan lange stelen hangen. Het 6 tot 15 cm langwerpige eironde blad heeft een stomp gezaagde bladrand. Op de bladsteel zitten klieren. De herfstkleur is prachtig geel oranje.

Mogelijke toepassingen

De zoete kers wordt vooral als landschappelijke beplanting toegepast in bossen en houtwallen. Vooral in de Limburgse bossen komt de zoete kers nog veel voor. De boom kan ook aangeplant worden in brede groenstroken of parken.

Advies over snoeien

De zoete kers vraagt weinig snoei. Bij het snoeien mogen niet te veel takken in één snoeibeurt verwijdert worden in verband met de vorming van waterlot.

Mogelijke ziektes

Zoals veel vruchtbomen kan de zoete kers door verschillende ziekten worden aangetast. De zoete kers kan last krijgen van de gomziekte, de loodglansziekte en ook van spinselmot.