Boomsoorten

Bomenbieb is de online bomengids met uitgebreide informatie en unieke foto's van een groot aantal Nederlandse boomsoorten.

zilverlindeTilia tomentosa

Kenmerken

De zilverlinde is eenvoudig te onderscheiden van de andere lindes. De boom heeft opgaande takken. Het blad van de zilverlinde is aan de bovenzijde dofgroen en aan de onderzijde witviltig. De jonge twijgen zijn groen en viltig. In juli bloeit de zilverlinde rijk met sterk geurende tuilen.

Mogelijke toepassingen

De zilverlinde is een goed bruikbare boom voor in de stad. De boom verdraagt droogte goed en groeit goed in verharding. De boom wordt daarom ook veel toegepast als straatboom. Meestal wordt dan de cultivar 'Brabant' aangeplant, deze cultivar heeft een betere kroonstructuur dan de soort.

Advies over snoeien

De zilverlinde heeft een opgaande takstructuur. Hierdoor vormt de boom vaak veel plakoksels (door schorsvorming slecht aangehechte takken). In de begeleidingssnoei kan hier nog enigszins in gestuurd worden door deze takken tijdig te verwijderen. Er zijn cultivars op de markt die een stabiele kroonstructuur vormen.

Mogelijke ziektes

Door het viltige blad is de zilverlinde weinig gevoelig voor bladluis. In de zomer is het mogelijk dat onder zilverlindes dode hommels liggen. De reden hiervan is dat de zilverlinde één van de laatst bloeiende bomen van het seizoen is en voedselverstrekker voor de hommel. Omdat er geen alternatieven meer zijn komen de hommels massaal af op enkele bomen. Ze zijn vaak al verzwakt, krijgen niet genoeg voedsel en sterven hoe dan ook.