Boomsoorten

Bomenbieb is de online bomengids met uitgebreide informatie en unieke foto's van een groot aantal Nederlandse boomsoorten.

gewone esdoornAcer pseudoplatanus

Kenmerken

Alle esdoornsoorten hebben tegenoverstaande knoppen, bij de gewone esdoorn zijn deze afstaande knoppen groen. De esdoorn heeft kenmerkende gevleugelde vruchten die als propellertjes door de lucht bewegen.

Mogelijke toepassingen

de esdoorn kan breed toegepast worden, zelfs aan de kust. De boom is namelijk bestand tegen zeewind. Verder wordt de boom veel als straat- of laanboom toegepast in het stedelijk gebied. In groenstroken of houtopstanden zaait de boom zich sterk uit.

Advies over snoeien

de esdoorn is een bloedende boomsoort. Dit houdt in dat de boom alleen in de rustperiode of in de zomer gesnoeid mag worden. Een ander aandachtspunt bij de esdoorn is de vorming van plakoksels. Door de tegenoverstaande ligging van de knoppen vormt de esdoorn snel plakoksels. In de begeleidingssnoei dient hier rekening mee gehouden te worden.

Mogelijke ziektes

Een veelvoorkomende ziekte bij de esdoorn is de inktvlekkenziekte. Deze ziekte is gemakkelijk te herkennen aan zwarte (op inkt lijkende) vlekken op het blad. De gewone esdoorn is net zoals veel andere soorten gevoelig voor bladluis.