Boomsoorten

Bomenbieb is de online bomengids met uitgebreide informatie en unieke foto's van een groot aantal Nederlandse boomsoorten.

Chinese treurwilgSalix babylonica

Kenmerken

Prachtige treurwilg met op kralensnoeren lijkende twijgen. Jonge bomen zijn aanvankelijk nog ovaal, wanneer de boom ouder wordt vormen zich afhangende takken en wordt de boom steeds breder. De stam is grauwzwart en naarmate de boom ouder is, gegroefd. De jonge twijgen zijn groen en kaal met wit bepoederde toppen. Het heldergroene blad is smal lancetvormig met grijsgroene onderzijde. Jong blad is zilverig behaard, ouder blad wordt glad. De boom bloeit tijdens het uitlopen met bleekgele katjes van circa 5 cm lang. Jonge bomen zijn vorstgevoelig en kunnen tijdens nachtvorst schade oplopen.

Mogelijke toepassingen

Het is een karakterboom die bijzondere aandacht vraagt waar hij staat. Omdat hij van natte voeten houdt is het een uitstekende boom langs watergangen of voor in wadi’s. Het is ook een goede drachtboom voor bijen.

Advies over snoeien

Op latere leeftijd treurwilgen te maken met takbreuk. Zwaardere gesteltakken kunnen uitbreken bij storm. Ze kunnen worden geknot of gekandelaberd, een ingreep die wilg goed verdraagt. Na de snoei loopt de boom weer uit.

Mogelijke ziektes

De treurwilg heeft weinig tot geen last van ziektes of aantastingen.