Kenmerken
De dieprode knoppen en het hartvormige blad in combinatie met de scheve bladvoet maken de linde eenvoudig te herkennen. Lindes zijn ook te herkennen aan de okselbaarden aan de achterzijde van het blad. Aan de basis van de stam vormt de linde vaak overvloedig opslag. In sommige gevallen wordt hier een blokhaag van geknipt.
Mogelijke toepassingen
De linde heeft een rijke cultuurhistorie. De soort wordt al eeuwen aangeplant bij boerderijen, als laanboom, maar ook als markering op dorpspleinen. De boom stelt weinig eisen aan haar groeiplaats en is daardoor breed toepasbaar. Een linde kan ook goed in verharding staan.
Advies over snoeien
Snoei wordt goed verdragen door de linde. Om deze reden wordt de boom ook gekweekt als leiboom of wordt ze gekandelaberd. De linde heeft een hoog regeneratief vermogen waardoor de boom snel herstelt en erg oud kan worden. Dit maakt de soort tevens goed verplantbaar.
Mogelijke ziektes
De linde staat bekend als drager van de lindebladluis. In de zomer lijkt het onder lindes te regenen. Deze plakkerige vloeistof is de ontlasting van de luizen. Op die plakkerige ontlasting komt vervolgens het schimmeltje roetdauw, waardoor de bladeren zwart kleuren.