Bijzondere bomen

Verspreid door Nederland staan tal van bijzondere bomen. Hier vindt u de verhalen, foto's en locaties van deze levende monumenten.

rode beukGoes

Bijzonderheden

Op de stam zijn veel vruchtlichamen van de platte tonderzwam te vinden.

Locatie

Deze prachtige beuk staat op een evenzo prachtige locatie voor een historisch pand in Goes. In de Van de Spiegelstraat hoef je niet te zoeken want de indrukwekkende kroon is van veraf te zien. De boom staat op een veldje met een hek erom heen. De boom is goed toegankelijk.

Historie

De rode beuk in Goes is een bekende boom in deze omgeving. Al in 2006 zou deze beuk gekapt worden, maar dat is voorkomen door attente buurtbewoners en te danken aan nieuwe boomtechnische onderzoeken. De tonderzwammen op de stam zijn parasitaire zwammen en die zorgen ervoor dat er gezond hout wordt afgebroken. Hierdoor kan de stam verzwakken en uiteindelijk afbreken. De boom maakt echter ook nieuw houtweefsel aan, het evenwicht tussen deze twee factoren is belangrijk om goed te monitoren. De boom wordt regelmatig onderzocht met speciale apparatuur om te kijken hoe deze balans zich ontwikkelt.